Ten Hag: 'Het is geen jurysport'

Gepubliceerd op Zaterdag 18 Maart 2017

Trainer/coach Erik ten Hag hamert op defensieve teamfunctie in aanloop naar NEC-uit.

FC Utrecht neemt het morgen (zaterdag) in Nijmegen op tegen NEC. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Erik ten Hag in aanloop naar de partij die in het Goffertstadion om 19.45 uur begint.

“Over de manier waarop we de eerste helft speelden tegen Heracles Almelo kregen we complimenten. Dat is leuk, maar het gaat om het resultaat. Voetbal is geen jurysport. We doen niet aan schoonspringen. Je moet ervoor zorgen dat je aan het einde van zo’n partij de drie punten kunt bijschrijven. Dáár gaat het om”, spreekt oefenmeester Ten Hag klare taal in één van de skyboxen van Stadion Galgenwaard.

‘Realiseren wat de basis is’
Hoewel de nederlaag in Almelo een onnodige en mede daardoor ook pijnlijke was, staat de FC uit de Domstad na 26 van de 34 speeldagen in de Eredivisie op plek 4. Daar zou je, bij aanvang van het seizoen, als FC Utrecht-supporter vermoedelijk toch voor hebben getekend. “Maar in maart worden de prijzen niet verdeeld”, stelt Ten Hag. “Willen we voor de prijzen gaan, dan moeten we vaker en langer een hoog niveau vasthouden in de wedstrijden. We moeten voortborduren op de weg die we zijn ingeslagen, en meer en meer de diepte in. Maar: dan moeten we wel realiseren wat de basis is. Dat is verdedigen. Als je dat uit het oog verliest, ga je nog veel vaker verliezen”, zegt de oefenmeester.

Discipline
“De defensieve teamfunctie is de basis om wedstrijden te winnen”, gaat Ten Hag verder. “Als je inconsequent of ongedisciplineerd bent krijg je het deksel op de neus, zoals dat afgelopen weekend in Almelo gebeurde. Sinds mijn komst naar FC Utrecht heb ik de ploeg niet zo ongedisciplineerd zien verdedigen als uit tegen Heracles.”

‘Goede organisatie en hard werken’
Morgen, in Nijmegen tegen NEC, krijgt FC Utrecht de kans zich weer van de goede kant te laten zien. “We moeten beseffen dat we dáár zijn waar we nu zijn omdat we zo goed georganiseerd zijn en, plat gezegd, onze kloten er af hebben gewerkt. Tegen NEC willen we ons revancheren ten opzichte van vorige week.”