Voorbeschouwing Since70: John van Loen

Gepubliceerd op Zaterdag 15 April 2017

Met Feyenoord – FC Utrecht morgen op het programma denken wij aan John van Loen.

Van Loen werd geboren als derde van een gezin met vier zonen in een volkswijk van Utrecht, en groeit op aan de Tweede Daalsedijk, nabij de Amsterdamsestraatweg. Zijn vader was bouwvakker terwijl zijn moeder het huishouden deed. Op zesjarige leeftijd begon hij te voetballen bij VVO '65 in de wijk Overvecht, waar ook Van Loen senior had gespeeld. Toen het gezin een jaar later verhuisde naar de Vleutenseweg - hemelsbreed nog geen kilometer verder - werd Van Loen lid van UVV, waar op dat moment onder meer Marco van Basten speelde. Samen met de toekomstige ster doorliep hij alle jeugdelftallen; aanvankelijk als aanvallende middenvelder, maar nadat Van Basten naar Elinkwijk was vertrokken als spits.

Al vanaf zijn twaalfde zat de Utrechter in het jeugdplan van FC Utrecht, hetgeen inhield dat hij eenmaal per week onder leiding van jeugdtrainers van de eredivisionist trainde, maar bij zijn eigen club bleef voetballen. In 1982, op zeventienjarige leeftijd, maakte de boomlange aanvaller definitief de overstap naar FC Utrecht, waar hij op 24 februari 1984 zijn debuut maakte als invaller voor Ton de Kruijk in een wedstrijd tegen Sparta (2-2). Twee seizoenen later was hij vaste keus als spits, en wist hij vijftien maal te scoren in dertig wedstrijden.

In zijn vijf seizoenen bij FC Utrecht groeide Van Loen uit tot een kopsterke en balvaste aanvaller (116 wedstrijden, 44 doelpunten), die vooral tijdens luchtduels spijkerhard kon zijn en menig gele kaart incasseerde. Hij won met de club in 1985 de KNVB beker door in de finale tegen Helmond Sport in blessuretijd de 1-0 te scoren, en kwam in de Europacup II onder meer uit tegen Dynamo Kiev. Hij werd gevolgd door grote clubs in binnen- en buitenland (naar eigen zeggen was er interesse van Sporting Lissabon, SL Benfica, Manchester United, Liverpool en Bayern München), maar vanwege de hoge vraagprijs van FC Utrecht - circa 450.000 euro - kwam het nooit tot een transfer. Pas in 1988 vertrok de Vuurtoren, zoals zijn bijnaam luidde, naar Roda JC.

In Kerkrade beleefde John 2 goede seizoenen en vertrok vervolgens naar de Belgische topclub Anderlecht. Daar bleek hij niet op zijn plaats en vertrok hij na 1 seizoen waarin hij slechts 3 keer scoorde, naar Ajax.

In september 1991 vertrok Beenhakker echter naar Real Madrid. Diens opvolger, Louis van Gaal, was minder gecharmeerd van Van Loen. Weliswaar was de persoonlijke onderlinge relatie goed en kwam hij in het seizoen 1991-1992 nog tot 30 wedstrijden, maar het jaar daarop speelde een enkelblessure hem geregeld parten. Samen met het feit dat hij niet goed lag bij de supporters - hij ontving zelfs een kogelbrief - maakte dit dat hij in de winterstop van dat seizoen de overstap naar directe concurrent Feyenoord, waar Willem van Hanegem op dat moment de scepter zwaaide. Dat jaar werd de club landskampioen, en de boomlange spits scoorde viermaal. De daaropvolgende jaren kende hij echter een terugval, hetgeen gepaard ging met een grote concurrentie op zijn positie van Mike Obiku en József Kiprich. Na een rode kaart in een wedstrijd tegen FC Twente kreeg hij een schorsing van 7 wedstrijden van de KNVB en een boete van circa 4.500 euro van Van Hanegem. Zijn populariteit onder de aanhang daalde flink, en in de winterstop van het seizoen 1994-1995 verhuisde hij op huurbasis naar Japan na een riante aanbieding van San Frecce Hiroshima. Hier kende Van Loen ondanks de cultuurverschillen een succesvolle periode, maar na een half jaar liep zijn huurcontract af. Bij Feyenoord was inmiddels Arie Haan trainer, die geen interesse in hem had. De aanvaller speelde de eerste seizoenshelft geen enkele wedstrijd, waarna hij in de winterstop de overstap maakte naar FC Utrecht, de club waar hij was begonnen.

Hij kwam bij Utrecht terecht in een periode waarin de club op het randje van degradatie hing. Pas op de laatste dag was de eredivisionist verzekerd van behoud, na een 1-2 zege bij FC Twente. Van Loen speelde voor slechts 680 euro per maand, aangezien de club zich niet meer kon veroorloven. De daaropvolgende twee seizoenen ervaarde hij veel last van een chronische enkelblessure, die hem het spelen belemmerde.

Een daaropvolgend avontuur op Cyprus liep op niets uit en van Loen beindigde zijn spelersloopbaan.

Na zijn actieve loopbaan was hij drie jaar lang trainer van de jeugdopleiding van FC Utrecht. Vanaf 2003 tot 2008 was Van Loen assistent-trainer bij FC Utrecht, waar hij samenwerkte met Willem van Hanegem, na eerder met Foeke Booy gewerkt te hebben. Op 23 oktober 2008 maakte de club bekend het contract met de Utrechter per direct te hebben beëindigd omdat, in de woorden van voorzitter Jan Willem van Dop, de onderlinge chemie in de technische staf, maar ook met de spelersgroep, minder werd. Zijn taken werden overgenomen door Ton du Chatinier, evenals Van Loen een oud-voetballer van FC Utrecht. Sinds het seizoen 2009-2010 is hij trainer bij Roda '46 in Leusden. In het seizoen 2011-2012 was hij trainer van zaterdag Hoofdklasser CSV Apeldoorn. Van juli 2012 tot juni 2013 was hij spitsentrainer bij Sparta. In juni 2013 tekende hij een contract bij de Vriezenveense eersteklasser DOS '37. In april 2014 werd hij hoofd jeugdopleidingen bij FK Qarabağ uit Azerbeidzjan.